Sinterklaasfeest beperking SHAMAJO

Geen gespannen vuistjes, maar pure ontspanning bij de Sint

Door Jos Kaldenhoven, fotojournalist

Het is nog half donker buiten, maar op de Sinterklaashof in Nuenen wordt er al hard gewerkt om de komst van de VIP’s van Wensstichting SHAMAJO voor te bereiden. Dit jaar voor de tiende keer ontvangen Sinterklaas en zijn Pieten een groep VIP’s. De kinderen hebben allemaal een beperking, waardoor het vieren van het Sinterklaasfeest voor hen vaak te druk is.

In de ochtend zijn een vijftal VIP’s van Lunetzorg uit Eindhoven te gast. Zij komen met hun begeleiders aangelopen over het pad naar de Sinterklaashof. Vuurkorven branden langs het pad en de VIP’s kijken met grote ogen naar de Zwarte Pieten die hen ontvangen. Sommigen vieren voor het eerst het Sinterklaasfeest en op de snoetjes zie je niet alleen spanning maar ook verwachting.

In zijn slaapkamer krijgt Sinterklaas van de hoofdpiet te horen dat de kinderen er aan komen. Sint geeft hem elk jaar hetzelfde antwoord: “Ik wil nog even uitslapen dus laat de kinderen mij straks maar wakker maken”. Binnen snort de kachel, buiten regent het gestaag. Even na 10 uur zijn de VIP’s binnen, en laat de hoofdpiet de kinderen één voor één Sinterklaas wakker maken. Terwijl de kinderen op de arm van de begeleider zijn slaapkamer binnen komen, doet Sint net alsof hij elke keer wordt gewekt. Hij vertelt de kinderen dat hij vannacht op het dak is geweest en schoentjes heeft gevuld. Lieke is daar niet zo van onder de indruk. Zij heeft veel meer aandacht voor de witte baard van de Sint en zijn ring. Carlton komt samen met zijn ouders binnen. Terwijl zijn moeder foto’s maakt met haar telefoon, kijkt zijn vader vertederd toe hoe zijn zoon op bed zit bij de Goedheiligman. Kenzo aarzelt niet en gaat direct bij de Sint op bed zitten.

Ondertussen zingen de Pieten een liedje en even later maakt Sinterklaas zijn entree. “Het is een gezellige boel”, zegt een van de begeleiders. “Ik sta ook verbaasd dat de kinderen zich zo ontspannen voelen in deze omgeving!” Wat heel erg helpt is de muziek van de accordeonisten Martin Berkmeijer en Kees van der Zanden, die ook al jaren voor de wensstichting spelen op de Sinterklaashof.

Eén voor één worden de kinderen naar Sinterklaas geroepen om hun cadeautje in ontvangst te nemen. Hij neemt er alle tijd voor, zodat ze zich beter op hun gemak voelen. Maurits verbaast zijn begeleiders door heel ontspannen bij Piet op schoot te zitten. “Als hij gespannen is dan balt hij zijn handen tot vuistjes. Nu voelt hij rustig aan de hand van Sinterklaas en houdt met zijn andere hand de stoelleuning vast”. Ook de andere VIP’s zijn ontspannen en genieten van wat er om hen heen gebeurt. Nadat alle kinderen aan de beurt zijn geweest, is het tijd voor pannenkoeken. “Met stroop of poedersuiker?” vraagt Piet. Een van de VIP’s heeft al van een yoghurtje kunnen genieten, die vakkundig door de hoofdpiet gegeven wordt. En voordat de aanwezigen het door hebben is het tijd om weer naar huis te gaan. De VIP’s gaan onder de indruk van alles naar huis. Thuis zullen de ouders de tientallen foto’s van de begeleiders kunnen bekijken.

Op de Sinterklaashof is het tijd voor de lunch waarna Sinterklaas weer een dutje gaat doen. Om 14 uur is het tijd voor de volgende groep VIP’s. Ook zij mogen de Sint wakker maken en genieten volop van de aandacht, muziek, cadeautjes en pannenkoeken.

Wensstichting SHAMAJO bedankt Sinterklaas en zijn Pieten, medewerkers van De Weverkeshof te Nuenen, Fotojournalist Jos Kaldenhoven en de vrijwilligers voor hun inzet en bijdrage aan dit bijzondere Sinterklaasfeest. Bekijk hieronder de sprekende foto’s.

Wendy Leemburg

"Geweldig om deel uit te maken van deze bijzondere stichting en iets te kunnen betekenen in het leven van onze VIP's." Communicatiemedewerker

Geef een reactie